Rostlinné šlehačky
-
Naši milí zákazníci
máme opět v obchodě rostlinné šlehačky – rýžovou, sojovou i kokosovou. Zajímá vás, jak je použít? Zatímco šlehačky ve spreji vytváří krásné nadýchané kopečky, ty z krabice zase působí dojmem poctivé smetanové šlehačky, jakou znaly naše babičky. Vyzkoušet si je můžete například při přípravě jáhlových ovocných pohárů. Jsou bez lepku a po přidaném cukru neodolají ani ti nejmlsnější. 🙂 - 200g jáhly
- 100g rozinky
- 100g kokos strouhaný
- 250 ml sojové/rýžové/kokosové mléko
- špetka soli
- 1 šlehačka Rice Whip
- 15g Agar-agar vločky
- kakao, ovocné šťávy, čertsvé ovoce…
- Šlehačku dáme do lednice či mrazáku. Agarové vločky namočíme do cca 200-250 ml studené vody. Jáhly spaříme horkou vodou, propláchneme, vodu vylijeme. Přidáme cca 200ml vody a sojové mléko. Vaříme, dokud nevznikne kaše. Odstavíme, přidáme kokos, rozinky a cca 1/4 šlehačky. Rozpuštěné agarové vločky přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme, dokud téměř nezmizí vločkovitá struktura. Pokud obsah příliš zhoustl do tuhé kaše, přidáme další vodu. Následně smícháme agar postupně s různými druhy ovocných šťáv či marmelád (zde jsme použili grepovou šťávu, aroniový kompot a kakao s trochou rozmixovaných datlí). Na dno misek dáme jáhlovou směs, na ni postupně naléváme agar. Šlehačku ušleháme dle návodu na krabici a nalijeme navrch. Zdobíme čerstvým ovocem a necháme vychladit.
- Dobrou chuť! 🙂