Aktuality,  Pokrmy z mouky, obilovin a těstovin,  Recepty a rady

Středomořský pilaf se špaldou a slzovkou jako příloha

Ingredience:

  • Šalotky
  • 200 g špaldy
  • 100 g slzovky
  • Hrst sušených hub
  • Kousek řasy (např. 2cm kousek kombu)
  • Bylinky: jarní cibulka, petržel
  • Parmazán (cca 50 g)
  • Mořská sůl, drcený pepř
  • Olivový olej

Postup:

  1. Večer, případně ráno si připravte (dle toho, zda to bude oběd, nebo večeře): Necháme ve vodě namočit špaldu i slzovku. Nechávám minimálně 8 hodin, ale klidně i víc.
  2. Před přípravou sceďte a propláchněte obilniny. Na pánvi zahřejte olej, opečte nahrubo nakrájené šalotky, pak přidejte obilniny. Pár minut opékejte, pak přidejte vodu tak aby pokryla obilniny. Přidejte řasu a houby a vařte pozvolna 40 min do měkka.
  3. Na závěr dochuťte kořením, přidejte najemno strouhaný parmazán a nasekané bylinky.
  4. Toto jídlo se hodí perfektně k rybě, případně k luštěninám, např. k velkým bílým fazolím, nebo k černé čočce. Podávejte s čerstvým salátkem, a ještě celé jídlo lehce zakápněte extra panenským olivovým olejem.

Pár zajímavostí k použitým surovinám:

  • Špalda – Celé zrno špaldy je bohatou potravinou na vlákninu, která je skvělá pro naše střeva a jejich zdraví. Vláknina pomáhá snižovat riziko zácpy a podporuje dlouhotrvající pocit sytosti po jídle. Obsahuje důležité živiny, jako jsou bílkoviny, vitamíny (zejména B3 a B6) a minerály (železo, hořčík a fosfor).
  • Slzovka – Používá se hojně v tradiční čínské medicíně, kde je považována za „tonikum sleziny“, což znamená, že pomáhá posilovat funkci sleziny, zlepšuje trávení a absorpci živin. To může vést k lepšímu vstřebávání důležitých živin, které jsou potřebné pro tvorbu krve. Slzovka je taky bohatým zdrojem železa, které je klíčovým minerálem pro tvorbu červených krvinek a krev.
  • Kombu – Použití kousku řasy do vaření, zejména k obilovinám a luštěninám má několik výhod. Jednak pokrm obohatí o zdroje cenných minerálů (jód, draslík, vápník a hořčík) a vitamínů (vitamín K, vitamín C a vitamíny skupiny B). Navíc některé druhy řas, včetně kombu, mají schopnost vychytávat těžké kovy a jiné toxické látky z potravy. Použitím kousku řasy do vaření tak můžete významně zlepšit kvalitu celého pokrmu.

Víc o autorce zde.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Středomořský pilaf se špaldou a slzovkou jako příloha
0
    0
    Košík
    Košík je prázdnýZpět do obchodu