Vánoční večeře trochu jinak aneb ,,brambory nejsou v bramborovém salátu to nejdůležitější“
- Pro ty, kdo rádi dodržují tradice, ale jsou vegetariáni nebo nechtějí používat brambory máme recept slečny Julie na štědrovečerní večeři : ,,Tofuba s cuketorovým salátem“. Cuketu můžeme také dobře nahradit polentou, kterou nakrájíme na malé kostky a lehce osolenou opečeme v toubě.
-
Cuketorový salát s tofubouCuketorový salát:
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1/3 celeru
- malá cibule
- 2 malé cukety
- hrášek, kukuřice v plechovce
- 2 sojanézy CL
- wurzl
- wurzl tekutý (můžeme nahradit sypaným wurzlem rozmíchaným v troše vody s pár kapkami sojové omáčky)
- sůl
- křen strouhaný
Cuketu nakrájíme na kostičky a po zakapání tekutým wurzlem opečeme/podusíme tak, aby cuketa byla měkká, ale nerozpadala se. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na podobně velké kusy a podusíme s wurzlem až do vyvaření vody. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, smícháme s vařenou zeleninou, hráškem, kukuřicí, lžičkou strouhaného křenu a sojanézou. Zamícháme a dle potřeby osolíme. Necháme v chladné místnosti odležet. Zelenina nesmí být při míchání se sojanézou teplá, pustila by vodu. Stejně tak cuketa by měla být upravená spíše dosucha, v případě dušení je vhodné důkladně slít vodu. Dle potřeby dosolíme.Tofuba:- bílé tofu
- řasa Nori plátky
- wurzl tekutý (opět můžeme nahradit sojovou omáčkou se sypaným wurzlem)
- tekka
- případně trocha oleje
Tofu nakrájíme na plátky, pokapeme tekutým wurzlem a posypeme tekkou. Necháme cca 1-2h nasáknout. Řasu rozkrojíme na tak velké díly, aby do nich šly zabalit jednotlivé plátky. Řasu na „hrubší“ straně polejeme teplou vodou a jemně zakapeme tekutým wurzlem. Tofu zabalíme do řasy a necháme cca minutu odležet, aby řasa nasákla vodu. Lehce opražíme na pánvi s nepřilnavým tlustým dnem, nebo osmažíme na malém množství oleje. Krájíme na úhlednější kousky, než lze vidět na fotce.